Szolnoki Szolgáltatási SZC
Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Búcsúzunk Arany Tóth Lászlótól

Nyolcvanadik életévében elhunyt Arany Tóth László, középiskolánk, a régi nevén Cipőipari Szakközépiskola egykori legendás tanára.

KépekNyolcvanadik életévében elhunyt Arany Tóth László, középiskolánk, a régi nevén Cipőipari Szakközépiskola egykori legendás tanára. 1963-tól két évtizeden át meghatározó személyisége volt az intézménynek. Alkotóereje teljében, fiatalon került városunkba, s ebben az időszakban maga az iskola is a fejlődés, a felemelkedés, egyfajta minőségi ugrás korszakát élte. Erősödött az iskola műszaki jellege, itt indult elsőként a technikusképzés. A változások, a fejlődés egyik motorja Arany Tóth László volt. Nagyon sok tekintetben messze megelőzte korát, megérezte, hogy a hazai oktatás kiváló hagyományaira építve szükség van modern módszerek bevezetésére is a középiskolai oktatásban. Ráérzett az akkoriban még gyermekcipőben járó informatika iskolai alkalmazásainak szükségességére. A hazai oktatási kísérletek egyik kezdeményezőjeként lehetőséget kapott arra, hogy a legmodernebb eszközöket beszerezve a programozott oktatást iskolánkban elsőként alkalmazza. A Magnocorr kollektív feleletválasztós oktatógép telepítésével különleges, egyedülálló technikai feltételeket teremtett meg Martfűn. Az eszközök működtetését óriási energia-befektetéssel, a még járatlan utat úttörőként felderítve végezte, amelynek eredményeképpen az Audiovizuális Közlemények c. módszertani szaklap pályázatán különdíjat nyert, s ezzel országos hírnévre tett szert. Munkássága elsősorban a fizika és az elektrotechnika tantárgyakhoz kötődött. Az iskolai kereteket kinőve a Szolnok megyei szakmunkásképző intézetek matematika, fizika szakos szakfelügyelője lett, majd a Szolnok megyei gimnáziumok és szakközépiskolák fizika szakos szakfelügyelője – mindez tanári munkája mellett. Rendszeres résztvevője, majd szervezője volt az Országos Középiskolai Fizikatanári Ankétoknak, s az Országos Pedagógiai Intézet Fizika Tantárgyi Bizottságának tagja lett. Több oktatási kísérlet részeseként tantárgy-pedagógiai megbízatások sorát kapta. Feladata lett a fizika tankönyvekhez készült követelmény-rendszerek kipróbálása, a fizika tantervek követelmény rendszereinek kipróbálása, feladatsorok készítése tanulmányi versenyek döntőibe. Martfűi évei alatt fizika tankönyvek és munkafüzetek bírálói megbízatásait végezte. Több, rendkívül sikeres fizika munkafüzet és tankönyv szerzője: például a Fizika I. szakközépiskola DE variáns, nívódíjas tankönyve 19 kiadást ért meg! Mindez martfűi évei alatt történt.

1984-ben költözött családjával Vácra, s a Váci Boronkay György Szakközépiskola és Gimnázium fizika szakos tanára lett. Új munkahelyén töretlen lendülettel folytatta munkáját: tanítványai óriási sikereket értek el országos tanulmányi versenyeken.  1995-től az OKSZI megbízása alapján ő állította össze a fizika érettségi tételeket a középiskolák számára.

Pályája során több magas kitüntetést kapott: 1979-ben Az Eötvös Lóránd Fizika Társulat a Mikola díjjal tüntette ki, s több miniszteri dicséret, miniszteri kitüntető jelvény, minisztertanácsi elismerő oklevél, a Váci katedra Díj, a Boronkay díj, az Ericsson díj tulajdonosa.

Osztozunk családja: gondos, szerető felesége, Erzsike, s két nagyszerű - sikeres fia: Laci és családja valamint Attila és családja fájdalmában. Temetése április 2-án lesz.

Arany Tóth László tanár úr emlékét tisztelettel őrizzük.

Itt, Martfűn tovább él bennünk az egyszerű, fiatal, fáradhatatlan, lendületes, óriási munkabírású, remek humorú, nagy formátumú tanár, a segítőkész, nagyszerű barát emléke.

Egykori martfűi kollégái nevében, szeretettel,

Tisztelettel: Rágyanszky István

Vissza