Szolnoki Szolgáltatási SZC
Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma

BESZÁMOLÓ

Martfűi Városszépítő Egyesület

Beszámoló az iskolai közösségi munkáról

 

 

2013-ban új lehetőség nyílt a civil szervezetek előtt, így – előttünk – a Martfűi Városszépítő Egyesület előtt is. Önkéntes munkára fogadhattunk középiskolás diákokat az Iskolai Közösségi Szolgálat keretén belül.

Természetes volt, hogy a helyi középiskolával - Damjanich János Szakközépiskola - kölcsönösen kerestük egymást.

 

Mindkét oldalról a legnagyobb segítőkészség, kölcsönös támogatás jellemezte a munkakapcsolatot az egész együttműködés alatt.

Az Egyesület az iskola vezetésével, az e témával megbízott tanárnővel első perctől megtalálta a közös hangot. Egyetértettünk abban, hogy a diákoknak „rendes”, értelmes elfoglaltságot kell biztosítanunk, de figyelembe kell vennünk a – vélhető – tapasztalatlanságukat ilyen munka terén. Megegyeztünk abban, hogy együtt fognak dolgozni a felnőttekkel, ami minta-, és példa lehet számukra.

Mivel a különböző növényültetési, - ápolási munkákat hétköznap zömmel az idősebb korosztály végzi az Egyesületben, volt bennük egy kis „tartás” a fiataloktól. Talán ennek is köszönhető, hogy őszinte örömmel tapasztalták a felnőttek a diákok pozitív hozzáállását, egyedi megoldásaikat, hangulatukat – amiről minden alkalom után elismeréssel nyilatkoztak.

Azt vettük észre a tanulók részéről is, hogy figyeltek a felnőttekre, megfogadták tanácsaikat a végzendő munkával kapcsolatban, és szívesen beszélgettek a legkülönbözőbb témákról azokkal, akik mellé be lettek osztva. Jól érezték magukat. Ezt az is bizonyítja, hogy azóta is köszönő-, beszélő viszonyban vannak az ott megismert egyesületi tagokkal.

 

Minden munkavégzés után – nem csak a Naplón keresztül – hanem e-mailben, telefonon a kapcsolattartó tanárnővel és az igazgatónővel is szót váltottunk a diákok munkájáról.

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy a kötelező prezentációjukra meghívták Egyesületünk képviselőit, és mi el is fogadtuk azt. Élmény volt hallgatni, hogy a munka közben megismert tanulók hogyan vélekedtek a közös tevékenységről. De talán az volt a legemlékezetesebb, hogy volt olyan tanuló, aki velünk végzett munka után otthon is besegített hasonló  kertészkedésbe.

 

Bízunk benne, hogy a kapcsolat az iskola és az Egyesületünk között tovább folytatódik. Ennek nem feltétlen a diákok által elvégzett munka mennyisége miatt lenne jelentősége a mi megítélésünk szerint, hanem annak, hogy találkozzanak-, végezzenek ilyen tevékenységet is. Ezáltal jobban megítélhetik a fizikai munka nehézségét, és a végeredményt látva az elvégzett munka feletti örömet.

 

 

Martfű, 2013. június 14.                                                                   Vinczéné Balogh Magdolna

                                                                                                                      Egyesületi vezető